Atunci când ceea ce îţi doreşti sare peste statutul de prietenie

Atunci când ceea ce îţi doreşti sare peste statutul de prietenie

Ai o vârstă pe care părinţii tăi o consideră potrivită pentru căsătorie şi au început deja să te întrebe când te hotărăşti să faci acest pas? Atunci această carte îți poate veni în ajutor.

Cu toate că este pentru prima dată când aud de ea, Kay Kuzma este cunoscută ca fiind un vorbitor motivațional în domeniul educației și viața de familie. Este autoarea a zeci de cărți, ceea ce o face destul de cunoscută în acest domeniu. Avem traduse doar trei dintre cărțile sale, una dedicată tinerilor, cea de față, iar celelalte două părinților, ”Ascultarea de bunăvoie” și ”Înțelege-ți copilul”. Are și o fundație, ”Family matters”, ce promovează relațiile de familie puternice  și luptă împotriva divorțului și abuzului. A făcut un doctorat în educație, deci putem spune că vorbim despre o persoană cu adevărat pregătită să vină în ajutorul tinerilor necăsătoriți, dar și celor căsătoriți.

Ea afirmă: ”Pentru a vorbi despre familie trebuie să cunoști psihologia copilului, apoi a adolescentului, tânărului și într-un final, a adultului.”

Îmi plac cărțile care abordează subiecte despre psihologia omului, dar mai ales cărți ce te ajută să te cunoști mai bine și să descoperi ușile ascunse ale sufletului tău. Te îndeamnă să fii sincer cu tine însuți și, dacă este nevoie, să recunoști cine ești și să vrei să te schimbi.

Primul capitol începe cu întrebarea: ”Ce aștepți de la căsătorie?”, ceea ce din primele rânduri te face să te gândești bine de ce vrei să faci acest pas și ce așteptări ai de la el. Cu toate că începe într-un ton nu prea plăcut, vorbind despre căsătorii mai puțin ideale, te face să vezi toate fațetele mariajului. De-a lungul capitolelor, ne sunt prezentate situații cu care te poți confrunta și soluțiile acestora.

M-a atras foarte mult secvența ”Calitățile partenerului excelent de întâlnire” unde ai și o porțiune unde poți completa și poți medita la aceste calități. Mi-am dat seama de cine sunt încercând să găsesc calitățile viitorului meu partener. De asemenea, fiecare capitol este structurat treptat, pentru a înțelege fiecare pas al unei prietenii.

Am admirat faptul că autoarea, la fiecare sfârșit de capitol, are o secțiune de întrebări, pe care le poți discuta cu prietenul/prietena ta sau chiar cu părinții tăi, fapt ce te determină să devii din ce în ce mai responsabil de acest pas.

Dacă până acum am vorbit despre celălalt, există și un capitol dedicat ție. ”Cum să fiu un partener bun?”. Nu trebuie să urmărești doar calitățile celuilalt, ci trebuie să te uiți și la tine și să  te întrebi: ”Oare sunt un partener bun?”, ”Am calitățile necesare pentru a-l satisface pe celălalt?” Nu uita! Fericirea din casa ta va depinde nu doar de el/ea, ci și de tine!

Nu în ultimul rând, vreau să îți mai spun că nu trebuie să îți lipsească marker-ul și creionul. Prin tumultul de informații, dr. Kay te îndrumă spre fericirea deplină dăruindu-ți sfaturi prețioase.

Drept concluzie, am să îți las un fragment care se găsește chiar la începutul cărții: ”Să vă amintiți întotdeauna că…<Prin înțelepciune se înalță o casă și prin pricepere se întărește; prin știință se umplu cămările ei de toate bunătățile de preț și plăcute> Proverbele 24:3,4”

Articol scris de: Victoria Cioacă

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *