Cel mai bogat om din peșteră, de Doug Batchelor

Cel mai bogat om din peșteră, de Doug Batchelor

Pentru ca o carte să prindă cititorul este nevoie de mai multe ingrediente. Se pune un pic de aventură, se presară iubire și credință, apoi se lasă la cuptor cât să se rumenească bine. Vă asigur că veți savura din plin cartea Cel mai bogat om din peșteră de Doug Batchelor.

Cu toate că nu am scris acest text după prima lectură, ci după o recitire a cărții, aceasta m-a fascinat la fel de mult ca prima dată și presimt că voi retrăi același entuziasm la fiecare viitoare recitire.

Ca autor, Doug Batchelor este cunoscut publicului român pentru mai multe cărți cu tematică spiritual-creștină: La picioarele lui Isus; Iată-mă! Trimite-mă!; Cine crezi că ești?; Lanțuri sfărâmate. Ca speaker, călătorește în țări din întreaga lume și le vorbește oamenilor despre Isus.

Doug Batchelor este o persoană cu totul și cu totul specială. Deși a fost în România, nu am avut ocazia să îl cunosc personal. Am urmărit însă câteva dintre prezentările lui și vă pot spune că sunt cu adevărat motivatorii. După cum veți descoperi citind cartea, Doug a fost un tânăr aparte. Cam o treime din primii 17 ani ai vieții sale i-a petrecut pe drumuri, supraviețuind la limită fie prin unele dintre marile orașe ale Statelor Unite, fie prin locuri pustii, rar călcate de piciorul omului.

Dar să revenim la Cel mai bogat om din peșteră… Este o carte perfectă pentru adolescenții și tinerii care se confruntă cu probleme de identitate într-o lume din ce în ce mai complexă. Adolescenții, după cum știm, doresc mai multă libertate și, dacă este posibil, cât mai puțină… școală. Doug nu a făcut excepție. A căutat independența și a avut parte de ea din belșug, însă i-a făcut mai mult rău decât și-ar fi putut închipui. Credeți sau nu, dar, de-a lungul anilor, a schimbat vreo 17 școli.

Doug ne introduce în lumea lui încă din primele pagini ale cărții, deschizându-și sufletul cu o destăinuire: „Lacrimile îmi curgeau pe obraji și mi se prelingeau printre degete. Eu plâng rar și, de data aceea, ceva rupsese într-adevăr zăgazurile…” Cu această frază începe să ne spună povestea vieții sale. Și ce viață! Seri petrecute alături de fratele și de mama lui, fumând marijuana… În ciuda acestui stil de viață sau poate că tocmai din pricina lui, viața i se părea fără noimă. Cu toate că era înconjurat de marile vedete de la Hollywood (mama lui lucra în branșă, fiind destul de cunoscută printre artiști), Doug nu se simțea fericit. Îi privea pe cei din jurul lui ca fiind „așa de bogați, și totuși așa de triști și singuri”.

Cu timpul, nefericirea l-a determinat să-și ia lumea în cap. Făcând autostopul, a fugit de multe ori de acasă, spre disperarea familiei. A intrat în tot felul de buclucuri, a petrecut multe nopți în închisori și, nu în ultimul rând, a trecut pe lângă moarte la limită. Printre rânduri, cititorii vor avea ocazia să intre în pielea unui hipiot adevărat și să trăiască într-o peșteră, pe fondul muzical asigurat de urletele coioților.

Se spune că destinul ți-este aranjat dinainte de a te naște. Cineva îi pregătise lui Doug un destin special. Dumnezeu a fost alături de el la fiecare pas. Orice convertire este spectaculoasă în felul ei, dar abia aștept să citiți cartea și să descoperiți cum s-a produs schimbarea lui miraculoasă.

Doug Batchelor este un scriitor onest. Nu ascunde nimic din mizeria în care s-a scăldat în anii adolescenței, dar tocmai asta face ca întoarcerea la 180 de grade pe care a făcut-o ulterior să fie uimitoare. Destăinuirile lui îi fac pe cititori să trăiască fiecare moment al călătoriei autorului cu maximă intensitate.

Sper că vă plac cărțile autobiografice. Mie îmi plac, iar Cel mai bogat om din peșteră a meritat să fie citită și recitită. Sper să vă fi convins să-i acordați atenția voastră.

 

Un articol scris de Victoria Cioacă

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *