Ciorbă daco-romano-saxonă. Cu puțină paprika!

Ciorbă daco-romano-saxonă. Cu puțină paprika!

Atunci când alegi să citești o carte al cărei titlu este De la Burebista la Iohannis. Istorii, analize, satire cu siguranță că te poți aștepta la ceva neconvențional. Și după ce treci dincolo de titlul fermecător uitându-te pe cuprins, vei vedea un câmp vast trecut la picior și măsurat de ochiul atent al specialistului.

Apărut recent la editura Polirom, ieșit de sub mâna istoricului Sorin Mitu, acest volum este cu adevărat un tur de forță. În puține pagini reușește să cuprindă multe idei mari și tabieturi mici, punându-ne în față o oglindă critică și încercând să răspundă la unele întrebări despre ce înseamnă a mai fi român în secolul XXI.

Împărțite în mai multe secțiuni cartea se oprește asupra marilor teme de gândire ale națiunii noastre începând cu durerile specifice ale ardelenilor cuprinși de un secol deja în marea familie a României și urcând înspre lucruri care ne dor pe toți. Autorul vorbește dezinvolt, adăugând note subtile (sau nu prea), referiri la elemente ce par la prima vedere departe de esența subiectului dar care oferă o perspectivă nouă asupra temei discutate.

Aș putea pune această carte, în am putea spune deja tradiția cărților-analiză, care încercă să ne arate cum suntem de fapt, dincolo de butaforia și machiajul simbolic pe care încercăm să îl arătăm lumii. Volumul are o notă distinctă poate datorită specializării autorului, acesta fiind istoric, așa că orice subiect abordat va debuta cu o scurtă schiță istorică. Se vorbește despre cum arată satul românesc, cât de mult iubește românul munca, cine ne sunt prietenii și dușmanii, care ar trebui să fie gradele după care ar trebui să ne măsurăm cultura și despre felul în care crește și înflorește politica pe meleagurile noastre.

Volumul este accesibil putând fi citit lejer în mai multe zile sau într-o lungă călătorie cu trenul, permițând totuși minții să se ocupe cu anumite idei mai hrănitoare. Deși autorul este istoric, după cum am amintit mai sus, nu este cazul să vă panicați de vreme ce referințele la evenimente trecute sunt limitate și punctuale, fără a fi încărcate. Ele oferă doar un context și o imagine de ansamblu asupra evoluției unei idei de-a lungul timpului sau motivațiilor ce au dus la un anume curs al istoriei.

Deși poate că unele idei ar fi întâlnite și în alte cărți și poate că subiectul nu atrage interesul, recomand această carte. În primul rând pentru faptul că tratează pe scurt aceste subiecte, evident fără a avea pretenția de a le epuiza. De asemenea autorul își recunoaște de mai multe ori subiectivismul. Cu toate acestea, este un volum ușor de digerat care ne pune în față unele întrebări mai vechi și încearcă niște răspunsuri deloc complicate, dar care ne pot face bine, ducându-ne mai departe pe drumul gândirii și pe drumul descoperirii unei plăceri a locuirii acestei fascinante țări numite România.

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *